flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У суді розповіли про кількість використаного паперу впродовж року

25 жовтня 2019, 15:46

Про готовність судів до діджиталізації розповіли журналістам ІСТV у Луцькому міськрайонному суді Волинської області.

 

 

Від початку 2019 року, у суді було використано 1 178 пачок паперу або ж 589 тис. аркушів паперу. Наразі у провадженні суду перебуває близько 20 тис. судових справ. Кількість використаного паперу є пропорційною до кількості та об’єму справ. Залежно від категорій справ, виду судочинства, судові справи можуть бути як багатотомними (на тисячі аркушів) так і складатися з декількох аркушів.

Щодо альтернативи паперовому діловодству, варто зауважити, що в усіх судах України з кінця 2010 року впроваджено автоматизовані системи документообігу суду, які не лише значно покращили, систематизували документообіг та створили електронну базу документів для судів, а також спростили пошук відповідної інформації у судових справах та її отримання користувачами судових послуг.

Окрім інформації про надходження судових справ до суду, автоматичне визначення складу суду, стадій розгляду та результатів розгляду судової справи, що розміщена у відкритому доступі на веб-порталі «Судова влада», учасник судової справи має можливість за особистою заявою отримувати судові повістки про виклик до суду, що надсилаються судом учаснику судового процесу у вигляді SМS - повідомлення на номер його мобільного телефону. Формування тексту судової повістки, облік та її відправка у вигляді SМS повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду. Даний функціонал значно прискорює, покращує, і робить доступнішим та зручнішим обмін інформацією між судом та учасником судового процесу. Таким чином, упродовж 2019 року судом надіслано понад 2 тисячі SМS повідомлень за заявами учасників судового процесу.

Наприкінці минулого року, в судах України, почав впроваджуватися проект «Електронний суд», здійснюються першочергові кроки до впровадження системи ЄСІТС (Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи), яка має на меті налагодження процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами.

Наразі повноцінне запровадження такої системи відтерміновано з технічних причин.

Досвід багатьох країн свідчить про те, що процес впровадження електронного правосуддя є тривалим і потребує врахування низки нюансів, зумовлених особливостями, які виявляються як до, так і під час роботи із системою.

Безперечно, навіть при повноцінному запровадженні даної системи, суд буде мати паперове діловодство, однак кількість паперового документообігу з часом зменшуватиметься.