flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про участь суддів Луцького міськрайонного суду Волинської області в обговоренні застосування нового Кримінального процесуального кодексу України

17 серпня 2016, 16:06
15 серпня 2016 року у місті Рівне відбувся старт серії регіональних круглих столів для суддів, прокурорів та адвокатів, у ході яких презентовано Спеціальну доповідь Уповноваженого за результатами пілотного моніторингу застосування Кримінального процесуального кодексу України судами м. Києва та обговорено результати моніторингу.
Моніторинг стану впровадження вимог КПК у ході судового розгляду, який з 5 липня 2014 по 15 лютого 2015 року було здійснено Секретаріатом Уповноваженого та Інститутом прикладних гуманітарних досліджень за підтримки ПРООН в Україні, Ради Європи і посольства США в Україні, засвідчив наявність низки системних проблем у застосуванні КПК, від суто організаційних порушень, недотримання професійних стандартів поведінки до процесуальних проблем.
Судді апеляційних судів та судів загальної юрисдикції із Рівненської, Волинської та Житомирської областей, серед яких і голова Луцького міськрайонного суду Волинської області Квятковський М.С. та суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Покидюк В.М., стали першими учасниками всеукраїнської кампанії, яка спрямована на плідне обговорення проблем застосування КПК разом із представниками Офісу Омбудсмана та організацій громадянського суспільства, зокрема, з метою посилення захисту прав людини у кримінальному процесі.
Відкриваючи захід, заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко наголосив: «Як би ми не реформували законодавство, без належної та уніфікованої судової практики, законодавчі зміни працюватимуть неналежним чином. Причому, проблеми в київських судах не дуже відрізняються від ситуації в регіонах».
Представник Секретаріату Уповноваженого Любов Журавська зазначила, що прийняття в 2012 році нового Кримінального процесуального Кодексу стало найбільш суттєвим та відправним кроком для реформування системи кримінальної юстиції, правильність розуміння його норм та належне їх застосування основними акторами (суддями, прокурорами та адвокатами) має вирішальне значення для становлення системи та подальшого її реформування.
Відтак, Секретаріатом Уповноваженого у партнерстві з ПРООН в Україні, Ради Європи і посольства США в Україні та із залученням фахівців Інституту прикладних гуманітарних досліджень започатковано серію круглих столів, які мають охопити всі регіони України та привернути увагу суддів, прокурорів та адвокатів до відповідної проблематики, не тільки задля представлення та обговорення недоліків та проблем, виявлених в ході моніторингу, але й з метою пошуку спільних підходів щодо вірогідних шляхів як виправлення практики, так і законодавчого удосконалення.
Адже виправлення системних проблем не завжди вимагає внесення змін до чинного законодавства, а може бути вирішено шляхом зміни практики застосування, але іноді сама практика вказує на хибу законодавчої норми. В цьому сенсі бачення та позиція головних акторів процесу має безсумнівне важливе значення, наголосила координатор проекту ПРООН «Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини» Світлана Колишко.