flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер Луцького міськрайонного суду Волинської області озвучив власну позицію щодо змін до Закону України «Про судоустрій та статус суддів»

29 червня 2016, 17:44
Суддя-спікер Луцького міськрайонного суду Волинської області озвучив власну позицію щодо змін до Закону України «Про судоустрій та статус суддів»
 
Внесення змін до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» є одними із основних кроків реалізації судової реформи в Україні. Новим законом передбачено обрання суддів за конкурсом, обмеження суддівської недоторканості, запровадження триланкової системи судів, усунення парламенту від процедури призначення суддів. Саме з приводу таких основних питань, відносно вищезгаданого закону, озвучив свою позицію журналісту «ВолиньPost» Ользі Корольовій суддя-спікер Луцького міськрайонного суду Волинської області Анатолій Михайлович Пахолюк.
Суддя зауважив, що в цілому судді чекали цих змін та схвально їх оцінюють. На його думку, основними позитивними моментами, які передбачає цей закон є: усунення політичного впливу при формуванні суддівського корпусу, повернення до триланкової системи судів, підвищення вимог до кандидатів на посаду судді та збільшення рівня матеріального забезпечення.
Однак, на думку судді-спікера, у цьому законі є і неоднозначні моменти, які стосуються формування Верховного Суду, адже процедура тривала та не деталізована. Така ситуація може призвести до колапсу роботи касаційної інстанції та до дестабілізації судової практики. Неоднозначним також залишається питання перепризначення суддів, у яких закінчився п’ятирічний термін перебування на посаді.
Досить цікавим питанням, про яке усі говорять є звуження суддівської недоторканості. Анатолій Пахолюк зазначив, що на власній практиці, на щастя, не зустрічав випадків застосування недоторканості та вважає, що її зменшення жодним чином не вплине на повсякденну роботу суддів.
По завершенню Анатолій Пахолюк звернув увагу, що зміни до Закону ще не підписані, тому усі коментарі та прогнози щодо реалізації системи та запровадженого механізму є оціночними та однозначно стверджувати про подальше функціонування системи поки зарано.