flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок чоловіку, який обвинувачується у розповсюджені закликів до повалення конституційного ладу України

01 липня 2022, 16:12

27 червня 2022 року суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Олеся Калькова визнала винуватим громадяна України у пред’явлених йому обвинуваченнях за ч. 2 ст. 436-2 та ч. 2 ст. 109 КК України та призначила покарання - позбавлення волі строком на два роки.

Обвинувачений сповідував ідеї військово-політичного керівництва російської федерації, політичну, ідеологічну, національну нетерпимості та ненависті до української нації та державності, підтримував антиукраїнські рухи, спрямовані на відокремлення від України частини її території та населення.

За допомогою спеціально створеного в загальнодоступному та соціально-орієнтованому ресурсі мережі Інтернет «You Tube» з свого власного акаунту поширював матеріали, у яких містилися виправдовування та визнання правомірною збройну агресію російської федерації проти України розпочатої у 2014 році, розміщував та розповсюджував публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу України.

Свою вину у пред’явленому йому обвинуваченні чоловік визнав повністю.

 

Довідково: ч. 1 ст. 436-2  Кримінального кодексу України - виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, - караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Згідно ч.2.ст. 109  Кримінального кодексу України - публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.