flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Луцькому міськрайонному суді Волинської області відбулася зустріч з медіаторами Волинського центру медіації

27 травня 2022, 13:03

В приміщенні Луцького міськрайонного суду Волинської області 26 травня 2022 року з ініціативи члена Вищої ради правосуддя, судді Луцького міськрайонного суду Волинської області Інни Плахтій у форматі круглого столу відбулася зустріч з медіаторами Волинського центру медіації. В зустрічі взяли участь член Вищої ради правосуддя, суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області - Інна Плахтій, голова правління Волинського центру медіації, доктор юридичних наук, медіатор – Наталія Карпінська, члени Волинського центру медіації, медіатори Тетяна Валянська, Анжела Усік та Олена Пономаренко.

Учасники зустрічі обговорили перспективи співпраці суддів та медіаторів щодо популяризації та впровадження присудової медіації, окреслили коло завдань та послідовність спільних дій. Крім того, в контексті забезпечення доступу до правосуддя у цивільних справах учасники зустрічі визначили категорії найбільш медіабельних судових спорів, необхідні зміни до законодавства, можливість проведення медіаційних процедур онлайн та офлайн, особливості медіації в умовах воєнного стану.

 

Нагадуємо, що 16 листопада 2021 року було прийнято Закон України «Про медіацію», яким визначено правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту (спору), принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов’язані з цією процедурою.

Вказаним законом, крім того, внесено зміни до Цивільного процесуального кодексу України, установлено, що: «Сторони можуть примиритися, у тому числі шляхом медіації, на будь-якій стадії судового процесу. Результат домовленості сторін може бути оформлений мировою угодою» (частина 7 статті 49 ЦПК України).