flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошено вирок терористу Максиму Кривошу

26 вересня 2022, 15:57

Сьогодні, 26 вересня 2022 р. у Луцькому міськрайонному суді Волинської області було винесено вирок Максиму Кривошу та визнано його винуватим у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.147, ч.1 ст. 258, ч.1 ст. 259, ч.1 ст. 263, ч.2 ст. 263, ч.1 ст. 280, ч.3 ст. 289, ст. 348 КК України  (а саме: захоплення заручників; терористичний акт; замах на життя працівника правоохоронного органу; незаконне поводження зі зброєю та вибуховими пристроями, завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками; незаконне заволодіння транспортним засобом) та призначено покарання у виді 13 (тринадцяти) років позбавлення волі з конфіскацією усього майна.

 

 

Довідково: 21 липня 2020 р. перебуваючи на автостанції № 1 міста Луцьк Максим Кривош здійснив посадку у рейсовий автобус сполученням «Краснилівка - Берестечко» та захопив у заручники 13 осіб – (водія та пасажирів) і незаконно тримав вказаних осіб, поза їх волею, з погрозою знищення людей, вчинення вибухів, забороняючи їм залишати зазначений транспортний засіб.

При цьому, обвинуваченим з метою привернення уваги громадськості до його певних політичних та інших поглядів були озвучені наступні вимоги:

  •  щоб на місце події прибуло якомога більше журналістів;
  •  щоб представники влади, бізнесу та глави церков (а саме: Голова Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду України, Голова Вищої ради правосуддя, Генеральний прокурор, Міністр юстиції України, керівник Державної кримінально-виконавчої служби України, Прем’єр-міністр України, Голова Верховної Ради України, Міністр оборони України, Голова Служби безпеки України, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, Голова УГКЦ Святослав Шевчук, Верховний Муфтій України Ахмед Тамім, Голови протестантських церков України, Голова Римо-католицької церкви в Україні, а також Арсен Аваков, Петро Порошенко, Ринат Ахметов, Ігор Коломойський, Віктор Пінчук, Віктор Медведчук), записали і розмістили на своїх Інтернет-сторінках в соціальних мережах та у відеохостингу «YouTube» відео звернення з текстом: «Я – прізвище, ім’я, по батькові, посада, я – терорист в законі».

У цей же день, після телефонної розмови з Президентом України Володимиром Зеленським, обвинувачений висловив останньому вимогу записати відеозапис зі словами: «Фільм «Земляне» 2005 року дивитися усім» та розмістити його в мережі Інтернет.

Після виконання вищевказаної вимоги Президентом України, Максим Кривош звільнив заручників та був затриманий працівниками правоохоронних органів.