flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Безоплатна правова допомога

06 квітня 2021, 15:27

 Інформація для громадян 

 Законом України «Про безоплатну правову допомогу», який набрав чинності 9 липня 2011 року, передбачено формування в Україні системи безоплатної правової допомоги.

Відповідно до Закону система складається з двох взаємопов’язаних складових – систем безоплатної первинної та безоплатної вторинної правової допомоги.

Безоплатна первинна правова допомога передбачає надання правової інформації, консультацій, роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру). Право на отримання такої допомоги мають всі особи, які перебувають під юрисдикцією України, а надавати її з 9 липня 2011 року зобов’язані всі органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Безоплатна вторинна правова допомога полягає у забезпеченні захисту особи від обвинувачення, представництва особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складенні документів процесуального характеру.

Суб'єктами надання безоплатної первинної правової допомоги в Україні є:  органи виконавчої влади; органи місцевого самоврядування; фізичні та юридичні особи приватного права; спеціалізовані установи. 

Безоплатна первинна правова допомога охоплює: надання правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; надання допомоги в забезпеченні доступу осіб до безоплатної вторинної правової допомоги.

Повідомляємо, що згідно Закону України «Про безоплатну правову  допомогу» створено Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який призначає захисників, тобто адвокатів, у кримінальному процесі затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим.

Центром надається категорії громадян, визначеним статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», вторинна правова допомога, яка включає такі види правових послуг:

  1. захист;
  2. здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на вторинну, правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  3. складення документів процесуального характеру.

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, у зв’язку з переїздом у нове приміщення, повідомляє про зміну юридичної адреси та адреси фактичного місцезнаходження.

Прийом громадян та письмових звернень (в тому числі листів) здійснюватиметься за адресою: 43000, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Яровиця, 18, (будівля Волинської Торгово-промислової палати)